Conversatii prea diferite

Oct 26, 2008


Ma uimeste, cand vizitez forumuri din ambele tabere, cat de diferite sunt discutiile intre credinciosi si cele intre oameni rationali.

Pe de-o parte, avem citate kilometrice din diferite surse, preoti, duhovnici si alti pretinsi lideri ai neamului, care au sau nu au de-a face cu topicul threadului. Avem adesea postari care se leaga de persoana, nu de intrebare. De exemplu, daca cineva ar dori niste informatii depsre cum se poate iesi din biserica, jumatate din raspunsuri vor fi acuzatii despre cum respectivul nu are credinta si ar trebui sa se roage. Sau se posteaza rugaciuni, care, nefiind ceva... rau... in sine (daca nu e dus la extrem), nu au nimic de-a face cu tema discutiei. Si ma uimeste cat de absoluta este opinia fiecaruia. Nu incape indoiala in modul lor de exprimare, insa gandurile atat de puternic exprimate nu sunt nimic decat ce le-au pus preotii in gura si cred ca asta este opinia lor personala. Ei cred ca este ceva BUN, daca preiau opinia unei figuri cu autoritate. As vrea sa aflu, cum cineva poate sa aiba o opinie, daca nu s-a preocupat cu alternativele si lasa pe altcineva sa dicteze ce ar trebui sa creada! Dar probabil acesta este motivul pentru care insultele se arunca asa de usor pe un forum crestin. Oamenii nu sunt obisnuiti sa umble cu opinii diefrite de ale lor si nici nu sunt pregatiti intelectual pentru o dezbatere. Polemici si insulte. Cat de crestin.

Pe de alta parte avem oameni carora le place sa discute. Pentru ei, un thread este un exercitiu intelectual si le place sa auda noi opinii. Li se pare interesant sa afle cum gandesc alti oameni si vor sa inteleaga ce se petrece si cum au ajuns astfel. Nu sar la concluzii, aduc argumente bine fondate, citate scurte cu surse si admit posibilitatea ca gresesc. Dar, mai presus de toate, isi respecta partenerul de discutii. Nu vorbesc neaparat de forumuri atee in acest caz, desi ma gandesc la un anumit forum ateu. Ateii, ca toti oamenii, pot avea prejudecati si pot fi oameni neplacuti. Insa in cazurile in care un forum pare un rai pentru discutii, locuitorii acestui forum se dovedesc in mare parte a fi oameni rationali, deschisi - atei, agnostici sau credinciosi toleranti.

4 comments:

Anonymous said...

"Cantitatea de ilogică şi minciuni emanate de un apologet creştin tinde să crească proporţional cu devotamentul său faţă de dogmă."
- TLP, 2008

Este uimitor cum într-o discuţie pro/contra religie între 2 indivizi dedicaţi, o parte aduce > 90% argumente raţionale, iar cealaltă parte aduce > 90% ilogică religioasă şi un worldview paralel cu realitatea. Te-ai aştepta ca să existe, totuşi, un echilibru.

Din păcate apologeţii, în marea lor majoritate, tind să ignore cele mai elementare reguli de argumentare şi aduc doar nişte banale falacii, cum ar fi minciuni (distorsionări ale faptelor), logică circulară (Biblia e adevărată pentru că scrie în Biblie), concluzii irelevante, explain-away-uri, raţionalizări şi aşa mai departe.

Eu recunosc, am facut blogul TLP ca sa pot sa dau, cu un minim de stress raspunsuri la argumentele religiosilor.

De fapt cam tot ce ai citit pana in acest moment este realizat cu copy/paste =)

Chestia e ca argumentele religiosilor sunt aberante si repetitive, si cred ca in peste 600 de posturi am acoperit cam tot ce se putea spune.

Chiar in urma cu cateva zile a venit unul cu argumentatiile "clasice" in favoarea zeilor si doar i-am dat link + copy/paste din niste posturi de-ale mele mai vechi si l-am executat.

Cand apare un argument "nou" (nu nou in sensul de idei noi - cu rar se poate spune asa ceva despre argumentatia religiosilor), adica o noua formulare, e o ocazie pentru mine sa fac un post nou.

De fapt asta e singurul motiv pentru care mai discut cu religiosii - sa ma inspire pe blog.

Just us - Just me said...

Mie imi place sa polemizez :D Desi am inceput sa ma sperii de cat de *beep pot fi unii.

Nine said...

"Cantitatea de ilogică şi minciuni emanate de un apologet creştin tinde să crească proporţional cu devotamentul său faţă de dogmă."
- TLP, 2008

Ha, ha! Da, cam asa e... desi nu-mi place sa generalizez.

Insa sincer... eu nu cred ca ei stiu cum se desfasoara o dezbatere normala (ca sa nu zic rationala). Pe un forum pentru ex-crestini am vazut discutii despre atei care erau fundamentalisti, si im mare parte ziceau ca pur si simplu nu aveau cunostinte despre ce si cum.

Tot mediul lor inconjurator le sustinea credinta si un anumit mod de gandire. :(

Aaanyway, TLP, blogul tau chiar e exhaustiv ( si de aceea nu voi discuta despre argumente anti-crestinism... atat de mult).

Oct 31, 2008, 10:22:00 PM  

Post a Comment

** Win a Prize! **

Cum castigi si tu o stergere?

E usor! Trebuie doar sa postezi spam, romane, texte copiate sau atacuri la persoana.
Mult succes! :P