Epicur

Oct 30, 2008



Omul exprima exact sentimentele mele. Desi sunt deschisa la posibilitatea ca o entitate superioara ar exista (given evidence anyway)... daca aceasta ar fi Dumnezeul biblic, de ce sa-l veneram?

Sincer, daca vine cineva si-ti pune pistolul la tampla si iti comanda sa-l iubesti, nu ti s-ar parea aceasta iubire putin suspecta? Daca unica posibilitate care ne mai ramane este sa urmam comenzile desi stim ca avem de-a face cu un tiran, caci altfel vom fi torturati intr-una si pentru totdeauna, eu as alege calea revolutionarului. (Si fiindca nu pot sa iubesc fatarnic oricum nu voi fi supusul model, oricat as incerca.)


...

Follow your heart!

3 comments:

Unknown said...

In primul rand, felicitari pt blog!

In al doilea rand, o mica rectificare: vorbitorii de romana ii zic Epicur (la fel cum englezescul Socrates e in romana Socrate, sau Demostenes e Demostene, Heraclitus>Heraclit s.a.m.d.)

Limbile moderne si-au apropriat numele ganditorilor antici, si-i vei gasi in variante diferite in limbi diferite.

Prin urmare, as fi de parere ca titlul articolului trebuie modificat.

carmen said...

"Omul exprima exact sentimentele mele. Desi sunt deschisa la posibilitatea ca o entitate superioara ar exista (given evidence anyway)... daca aceasta ar fi Dumnezeul biblic, de ce sa-l veneram?"

Cuvintele atribuite lui Epicur se refera la existenta raului in lume, unul din motivele cele mai puternice care au condus la deism/ateism. Cum e posibil sa coexiste atata suferinta cu un zeu atotputernic si iubitor al creatiei sale? O contradictie pe care din vremuri stravechi oamenii incearca sa o explice. Adevarul este ca multimea de raspunsuri si explicatii este departe de a rezolva contradictia, nu exista o justificare deplina. Ceea ce i-a determinat pe unii sa accepte chiar ca Dzeu nu-i bun cu adevarat sau ca nu-i atotputernic. Ca sa vezi! Lumea asa cum o stim este incompatibila cu un zeu perfect. Trebuie sa ne multumim cu zei mai 'mici' :(

Post a Comment

** Win a Prize! **

Cum castigi si tu o stergere?

E usor! Trebuie doar sa postezi spam, romane, texte copiate sau atacuri la persoana.
Mult succes! :P