Se pare ca sunt Gandhi

Jan 17, 2009

Am gasit la TLP busola politica si m-am gandit sa vad si eu ce-mi zice. Pe de-o parte am fost dezamagita cu unele intrebari, care erau neclare si felul in care erau puse influentau raspunsurile (thanks marketing research course!), mai multe mai jos. Pe de alta parte rezultatul a fost destul de corect.

Pentru referinta, asa se incadreaza urmatoarele personaje:

The image “http://www.politicalcompass.org/images/axeswithnames.gif” cannot be displayed, because it contains errors.


And moi:
http://www.politicalcompass.org/facebook/pcgraphpng.php?ec=-3.88&soc=-4.82

Desi nu sunt de acord cu colectivismul. Imi place capitalismul destul de mult, thank you very much, vreau doar ceva niste ajutoare de la stat in unele domenii.

Si cat despre test, de ce sa nu-mi dau cu opinia la unele intrebari? E clar ca testul a fost facut pentru americani, dar se pare ca noi, romanii, le suntem oricum foarte asemenatori din punct de vedere al comportamentul consumatorului (close enough for me). Si sa nu uitam de religiozitate. ;)

Sa-i dam drumul.

"No one chooses his or her country of birth, so it's foolish to be proud of it."

Aici se presupune poti sa fi mandru doar de o alegere proprie. Am I missing something?

"
Our race has many superior qualities, compared with other races."

Agree, si pe de alta parte alte specii au multe calitati superioare, comparate cu noi oamenii. Sau se referea la rase "umane" (i.e. black, white) si nu la homo sapiens comparat cu alte ...? It's so confusing, probabil am primit un punct in plus la rasism, raspunzand astfel.

"
There is now a worrying fusion of information and entertainment."

Se refera oare la faptul ca exista fiziunea dintre i&e sau ca aceasta fuziune, presupusa deja ca existenta, este motiv de ingrijorare? Exista si nu este otiv de ingrijorare, as fi vrut sa zic.

"Because corporations cannot be trusted to voluntarily protect the environment, they require regulation."

Din experienta si multe studii de caz economice, trendul general este ca tocmai companiile mari au introdus masuri de protectie a mediului si, fiind asa mare exemplu in opinia consumatorului, cele mai mici le-au urmat exemplul. Asta nu a pornit de la guvern si partide politice, insa este uneori nevoie de reglementari pentru uniformizarea protectiei. Nu stiu ce sa raspund.

"It's a sad reflection on our society that something as basic as drinking water is now a bottled, branded consumer product."

Cand apa de la APANOVA este curata, dar ajunge plina de rugina la mine din cauza tevilor vechi... nu, nu este deloc trist ca avem apa la sticla. Frumos ar fi sa putem bea apa curata de la robinet, dar in lipsa acesteia comercializarea apei este binevenita.

"Protectionism is sometimes necessary in trade."
Ca in cazul crizelor economice.
Cine nu raspunde "agree" aici, nu prea are baza in stiinte economice. :P

"The only social responsibility of a company should be to deliver a profit to its shareholders."
Trendul s-a schimbat de ceva vreme si nici o compania mare nu ar trebui sa gandeasca asa. Insa, evident, disagree.

"Those with the ability to pay should have the right to higher standards of medical care ."
Asta nu-mi dau seama daca implica o neglijare pentru ceilalti saraci sau presupune totusi un standard minim comun pentru toata populatia. :/

"Governments should penalise businesses that mislead the public."
Deja o fac, depinde doar in ce masura. Daca poti sa dai un producator de microwave in judecata ca nu te prevenea ca nu poti sa usuci cainele acolo... well... asta-i America. In rest, reclamele pe asta se bazeaza.

"A genuine free market requires restrictions on the ability of predator multinationals to create monopolies."
Disagree. "A genuine free market" n-ar trebui sa aiba restrictii, e in definitie. Pe de alta parte, n-a spus nimeni ca este ceva neaparat bun. Ma intreb unde am primit un punct in plus aici?

"The freer the market, the freer the people."
Pe o singura varibila, da. Dar am raspuns "disagree" fiindca nu poti generaliza.

"Schools should not make classroom attendance compulsory."
Daca ii indoctrineaza cu prostii, tot degeaba. Totusi bine ca n-avem homeschooling.

"The most important thing for children to learn is to accept discipline."
Eh, daca era "to have discipline", raspundeam cu "pretty much agree".

"Our civil liberties are being excessively curbed in the name of counter-terrorism."
Oh, I have something here:
http://www.sinfest.net/comikaze/comics/2008-09-30.gif(source:

sinfest
)


"A significant advantage of a one-party state is that it avoids all the arguments that delay progress in a democratic political system."

Si asta e neclara. Este un avantaj, da. Deci am ales "agree". Insa asta nu inseamna ca sunt de acord cu sistemul. In plus "democratic political sistem" se refera la ambele aici sau doar la 2-or-more-party-systems? It's important!


"In a civilised society, one must always have people above to be obeyed and people below to be commanded."

Am o MARE problema cu asta. Nu puteai inainte sa alegi ca nu exista "civilized or savage peoples, just different cultures"? Si aici se presupune de ba bun inceput, nu numai ca "societatea civilizata" e ceva bun, dar si implica, ca comportamentul (woot! triple cacophony!) acesteia e bine cunoscut si definit. Daca o lasa doar cu "civilizatie", nu "societate civilizata", era mai clar. Personal, imi place anarhocomunismul ca idee, desi (inainte sa-mi sariti toti in cap), stiu prea bine ca nu functioneaza in lumea adevarata. Imi place doar ideea unui organism social armonios.

In rest sunt de parere ca trebuie sa avem "obeyed and commanded", desi iarasi, cuvintele alese pentru aceasta intrebare au o conotatie negativa. Way to influence the answer. Poate chiar se referea la o ierarhie abrupta cu o atitudine de totalitarism, dar eu as prefera o ierarhie aplatizata cu cat se poate de multe entitati strategice pe acelasi nivel ierarhic.

"It is a waste of time to try to rehabilitate some criminals."
Agree, insa aici iarasi e implicat ca cel care raspunde agree este si pentru oprirea reabilitarii lor. Oi, nu suntem clarvazatori, nu le putem citi gandurile, chiar daca suntem siguri de una sau de alta. Cat timp exista o posibilitate, it's life before economy.

0 comments:

Post a Comment

** Win a Prize! **

Cum castigi si tu o stergere?

E usor! Trebuie doar sa postezi spam, romane, texte copiate sau atacuri la persoana.
Mult succes! :P