Pro etica!

May 2, 2009

Uite ce-au facut Berlinezii!

De data asta locuitorii orasului meu adoptat au optat sa fie orele de etica obligatorii in scoli, dar nu si orele de religie. Pupa-i-ai mama sa-i pupe!

E o diferenta intre Germania si Romania, insa nici in tara berii n-a fost usoara victoria. Sudul (poate si estul) e mult mai religios. Ma intreb oare cum s-ar putea implementa asa ceva in Romania. Ministrul Educatiei mi se pare destul de ingusta la minte si o ironie intruchipata pentru postul ocupat.

Si, desi unii dintre noi (cei de la uman) avem parte de etica in scoala, nu pot sa zic ca e o materie serioasa. Hei, nici macar la facultate n-am putut sa luam etica in serios. Toata seria se caca pe ei de ras cand, dupa 2 ani de invatat cum ne putem situa mai bine economic decat concurentii pe piata, de-odata ne vine cu etica si morala in economie. Say again?

Ca sa nu mai spun, ca cea mai mare parte din curs o acapara religia, desi oarecum superficial, in sensul de "cum sa ne comportam cu parteneri de afaceri de alte culturi/religii". In rest ne uitam plictisiti cum profa-si tinea discursul de fiecare an fara punct si virgula, sau consideratie pentru procesul actual de invatare.

Parafrazez: "Morala este etica. Etica este Etos. Etos este Morala. Ati inteles? Nu? Bine, trecem mai departe."

M-ar interesa daca se preda etica si la studiile politice - si daca se aseamana cu experienta noastra cu o mumie fosilizata dogmatica la ASE? Experienta mea sugereaza ca e o materie de fatada, dar ulterior o pierdere de vreme, la care nu simti ca ai invatat ceva sau te-ai dezvoltat personal.

In comparatie, la orele de religie din Germania am avut parte de o profa, care ne-a predat obiectiv despre mai multe religii si cu care am facut o excursie la un templu budist. That was FUN.

Vreau ore de etica, la care te invata ceva. Vreau ore de etica la care nu-ti da totul mura-n gura. Vreau ore de etica, la care trebuie sa te gandesti. Vreau ore de etica la care nu te pune (indirect) sa copiezi de pe Wikipedia. Si vreau ore de etica la care inveti ca moralitatea nu este dictata absolut de religie.

6 comments:

Nine said...

Frumos ar fi! Dar... e un alt motiv de ce radeam la etica... a fost examenul la care toata seria a copiat cu xeroxurile pe masa. :P

Imi dau seama ca, venind de la o studenta de la ASE, postul poate sa para ipocrit. Nu sunt sfanta, nu vreau sa pretind ca fac totul corect si e prea usor sa copiezi cand toata lumea din jurul tau o face si profii inchid un ochi.

In ultima vreme tot incerc sa ma schimb (tot Germania m-a convins). In Germania chiar nu-ti vine sa copiezi din cauza peer pressure-ului nemtilor care se scandalizeaza la simpla idee, si nici nu poti, din cauza ca subiectele examenelor sunt cam necopiabile, si standardele sunt mai inalte (desi noi suntem tot mai buni la stiintele naturale).

Este o atmosfera mult mai buna in acest sens, desi nu prea stiu cum sa explic, si as vrea asa ceva si aici. So I'm trying to change.

Dar vorbind doar despre etica intr-un sens teoretic, nu cred ca vom schimba ceva.

----------------

Btw, fun random fact: la un moment dat am citit pe un forum crestin roman cum unul a zis ca downloadurile ilegale sunt furt si o incalcare a celor 10 porunci. Toate raspunsurile care-au urmat au fost scuze de ce downloadurile nu sunt chiar furt si "pai, daca sunt asa de scumpe...!". Pe un forum crestin! XD

May 3, 2009, 12:06:00 PM  

Nine said...

Vorbeam in post mai ales de orele de etica si notam discrepanta intre teorie si practica (unde sunt si eu vinovata). Etica cu ne-copiatul o practic acum. Am voie sa vorbesc despre etica in cazul asta?

Poate e ironic, dar nu-mi retrag cuvintele ca vreau o atmosfera mai etica. Daca trebuie sa fiu si eu un exemplu si tu imi atragi atentia la ce gresesc, e bine si iti multumesc.

Imi pare rau pentru tine, ca n-ai primit bursa. Si eu (cu tot copiatul meu genial), am fost pe lista de asteptare si am putut pleca doar fiindca cineva s-a rasgandit.

Din experienta mea (nu stiu, poate la tine era altfel), in topul seriei erau studentii care invatau corect, iar cei care copiau aveau note bune sau bunicele, dar nu era destul. De un semestru incolo *cough*decandm-amlepadatde practicinefaste*cough*, sunt si eu in top si chiar ma bucur de ce am invatat.

"La o adica, daca este sa copiezi pentru ca "oricum asa face toata lumea", de ce sa nu fii si crestina pentru ca "asa face toata lumea"?"E putin diferit rationamentul.
1. Te gandesti ca toata lumea, care n-a invatat, va lua note mai bune pe nedrept, si, fiindca nu poti sa convingi pe toti sa nu copieze, te apuci si tu.
2. De multe ori profii predau o laie si te gandesti ca daca ei isi baga picioarele, de ce sa nu-ti bagi si tu? ("tu" fiind cel ipotetic aici)

Nu inteleg, tu n-ai copiat niciodata? Mi se pare ... wow! Nu cunosc aproape pe nimeni (excluzand nemtii) care n-a mai copiat.

May 3, 2009, 5:15:00 PM  

Egoistul said...

Am si eu cateva intrebari:
1.De ce trebuie sa te gandesti tu la toata lumea care nu a invatat? Care este scopul unei astfel de preocupari: de a te interesa ce face vecinul?
2.Ce interes ai tu in tot procesul asta de invatare? Chiar daca esti intr-un oarecare dezavantaj sau il pot numi "handicap"(pentru ca profesorii manifesta un total dezinteres pentru meseria lor), de ce ai avea o atitudine asemanatoare lor? Ce ai de castigat?
3.Si eu am adoptat o atitudine ferma in legatura cu basmele si halucinatiile cauzate de religie si am iesit intr-un fel din randul lumii, dar nu inteleg un lucru: de ce vrei tu sa schimbi, sa convingi, de ce iti pasa ce cred altii? Poate sunt eu mai egoist, dar pur si simplu ma doare-n cot de ce crede sau de ce ajunge Gigel (care copiaza si nu isi insuseste notiunile). Iar de schimbat, am renuntat sa mai incerc sa schimb ceva din urmatoarele motive: imi ia prea mult timp si fizica nu se invata singura + ca imi doresc sa citesc toate cartile pe care le am trecute pe o lista care pe zi ce trece se mareste cu cateva titluri; imi atrag multa atentie negativa asupra mea, ceea ce ma pune in situatia de a imi explica modul de gandire (ceea ce devine foarte stresant dupa ceva timp). Sa nu mai vorbim de stresul la care sunt supus pentru ca Alinuta nu e de acord cu mine si vrea ea sa imi explice mie unde gresesc si ce trebuie sa fac sa ma schimb ca sa ma mantuiesc; repet, sunt egoist, chiar nu am nimic de castigat daca Gigel si Alinuta imi impartasesc mie ideiile sau daca poseda cunostintele mele.

Anonymous said...

Noi avem doar cateva ore de logica in care nu facem ce ar trebui. Mai nou le-au scos din programa si se fa proteste.

happyateista said...

@ Egoistul:
Imi cer mii de scuze pentru raspunsul intarziat, n-am mai trecut pe la blogul acesta toata vara.

1. Este mai putin vorba de o curiozitate pentru vecin si mai mult despre o vedere de ansamblu asupra societatii. Ma vad ca traind intr-o comunitate si mi se pare normal sa ma gandesc despre astfel de lucruri.

2. Cateodata oamenii nu se gandesc numai la castigul lor imediat... eu ma simt bine cand altii au parte de ceva bun sau cand pot contribui la rezolvarea unei probleme. In plus, mai am familie si prieteni in sistemul de invatamant. I emphasize. Poate voi avea copii in viitor.

3.(Hm... aici nu stiu daca te referi doar la postul de mai sus sau la tot blogul meu.) Iti impartasesc filozofia ca uneori nu are rost sa te ostenesti si sa schimbi pe cineva. Dar pot totusi sa-mi doresc unele chestii. La urma, este doar o postare pe un blog, nu fac lobby pentru o noua programa educationala. Filozofia mea este ca unele lucruri pot fi schimbate si daca da, de ce sa nu facem parte din aceasta schimbare? In cazul de mai sus, problema este atitudinea profilor, dar si cea a elevilor. Asta n-avem cum s-o schimbam doar vazandu-ne de ale noastre. De aceea scriu, sa vad daca gasesc altii care-mi impartasesc opinia sau daca unii care nu s-au mai gandit la acest lucru imi citesc postul, ei bine, acum macar stiu si ei. Its more of an awareness thing.

Nu zic ca trebuie sa participi, doar explic putin gandurile mele.

Post a Comment

** Win a Prize! **

Cum castigi si tu o stergere?

E usor! Trebuie doar sa postezi spam, romane, texte copiate sau atacuri la persoana.
Mult succes! :P