Indoctrinare in benzi desenate? It's more likely than you think!

Aug 16, 2009

Popquiz: Ce nu este in regula cu urmatoarea imagine? swdafrk8ni http://technorati.com/

Image and video hosting by TinyPic

Hmm, cred ca patura arata putin ciudat, sau poate sunt bulele de somnolenta deasupra capului copilului... Icoana? Ce icoana? Eu nu observ nicio icoana.

Astfel de icoane "subtile" sunt presarate in tot comicul. Imaginea de sus provine dintr-o revistuta numita Media Kinder Magazine, care este vanduta pentru 3 RON in scolile mai multor judete. Responsabila pentru Media Kinder Magazine este Asociatia Media Kinder (didn't see that one coming, did ya?), care este, dupa spusele lor
"o organizaţie non-profit, 100% românească, nepartinică, constituită din membri tineri, având sediul central în Cluj-Napoca şi colaboratori în ţară şi străinătate."
"Misiune
Asociaţia Media Kinder oferă copiilor o alternativă media echilibrată la desenele animate şi jocurile pe calculator dominate de violenţă şi instinct."
Right, fiindca e imposibil sa-i limitezi copilului accesul la TV sau calculator.
Parinti din toata tara dispera cand incearca sa-si convinga odrasla sa nu se mai uite la TV. Dar, vai, plodul zbiara "Nu!". Ce-i de facut in aceasta situatie dificila? Educatie? O bataie buna? Nu! Media Kinder!!!
"Viziune
Mass-media pentru copii ar trebui utilizată preponderent în scopuri educative."
Sau, in cazul de fata, pentru indoctrinare.
"Asociaţia Media Kinder urmăreşte să promoveze astfel, într-o modalitate atractivă pentru copii, valori tradiţionale şi universale."
A se citi: CRESTINE. Universale, my ass.
"Valori
Credem că e mult mai uşor să previi greşelile decât să le îndrepţi. De aceea, mesajele transmise copiilor merită o atenţie deosebită. Valorile ştiinţei şi culturii trebuie îmbinate cu cele moral-creştine şi etice."
Au dreptate aici. Ei chiar promoveaza valorile stiintei. Logica, de exemplu, dupa cum vedeti aici:

Image and video hosting by TinyPic

Take a guess. Come on, I dare you. Al cui o fi slujitor?

SPOILER!

(al Bisericii Ortodoxe si al propriei ignorante, dar raspunsul corect lipseste in mod misterios din revista)

/SPOILER!

Nu trebuie insa ignorat, cata influenta poate avea o banda desenata asupra unui copil. Cand eram mica, eram obsedata de Mickey Mouse Magazine. Vroiam sa devin detectiv, ca Mickey. Copii sunt inca fascinati de benzi desenate si, desi aceasta revista nu e asa de rea, incercarile de indoctrinare evidente pentru noi trec complet neobservate de catre copii.

Image and video hosting by TinyPic

Revista este 1/3 indoctrinare, 1/3 articole interesante si 1/3 lucruri care ar fi taiate de orice editor decent, pentru ca sunt plictisitoare si nu sunt necesare. Comicul principal, "Amicii", este destul de bine desenat si colorat in Photoshop, artisul avand un simt bun pentru combinatiile de culori, dar nu unul foarte dezvoltat pentru perspective. Urmatoarele doua benzi desenate sunt colorate cu ... creionul. Pentru cei care nu sunt foarte familiarizati cu arta:

Creion colorat + Scanner = DEATHMATCH OF DOOM!!!

N-are cum sa-ti iasa o scanare decenta, decat daca lucrezi incredibil de minutios cu creionul colorat. In cazul de fata, nici desenele nu sunt foarte reusite.


Ok, sa va plimb putin prin revista, sau cel putin prin numarul pe care il am eu:

1. Avem comicul cu icoane subtile;

2. Un comic despre gasirea crucii lui Iisus prin minuni, prezentate ca fapt istoric si nu ca legenda;

3. O legenda ridicola despre crucea lui Iisus, al carui lemn era pomul cunoasterii binelui si raului, lemn care a fost si catarg pe arca lui Noe, care cica e vizibila din satelit. Lemnul l-a cunoscut si pe Moise... ce Pom plimbaret!

4. Secular stuff: sfaturi ecologice (good stuff), Papua Noua Guinee, John D. Rockefeller, A Bug's Life, sporturi, hovercrafts, astenia de toamna si, desigur un articol despre delfini, in care se descrie in primul paragraf "Cum arata?" desi se presupune ca nu suntem retardati si vedem poza mare cu delfinul fix langa paragraf;

5. Burebista (really, really bad drawings) si legenda sahului;

6. Psihotest (nu se deosebeste cu nimic de testele din Bravo, Popcorn etc.)

7. Moda: cea mai handicapata moda pentru barbati prezentata sub pretextul de "elegant". Eu presupun ca e o greseala de tastare si vroiau sa scrie "cocalar". Serios acum, Royal Blue si negru? Tipele sunt imbracate bine, dar destul de normal. I see no fashion here.

8. The most boring interview ever, cu Joe Normal, care pare sa fie un baiat de treaba, but boy, that was so unnecessary!

Intercalate sunt jocuri, bancuri si quizzuri. Pentru cei care vor sa vada indoctrinarea si sa se amuze, am scanat revista.

12 comments:

godless1859 said...

Cristos nu era prost, stia el ce facea cand zicea: lasati copii sa vina la mine. Ca doar aceia sunt cea mai proaspata carne de tun pentru implementarea naivitatii perpetue.

Anonymous said...

Nu avem de ce ne face griji.
Puştii nici în ruptul capului nu vor pune mâna pe un asemenea r***t plictisitor.
Iisus?No, thanks.Gimme moar spiderman!

happyateista said...

Fina mea(11 ani) se pare ca a cumparat, si inca din scoala... no Spiderman for her. Revista e ieftina, si probabil nu trebuie s-o ascunzi de parinti(daca ai unii mai ticniti). Cred ca se vinde, mai ales ca populatia de prin sate si orasele mici e mai religioasa.

Aug 16, 2009, 9:24:00 PM  

Anonymous said...

Cat de sinistru, mai au un pic si scuipa si cate un citat. "Hai sa gandim logic" ha ha, good one ol' chum. Super Book era de 100 ori mai tare :D

Anonymous said...

Super Book?
O, da, ţin minte.
Tare mai narcomanească era cărţulia aia...

happyateista said...

Super Book cartulie? Hm, tin minte un desen animat cu numele asta, dar o cartulie?

@ adi: Nu stiu ce editura, eram in Viena atunci. Dar le-as citi si acum. :)

Aug 16, 2009, 11:52:00 PM  

Anonymous said...

Da, ştiu, dar era şi o cărţulie.
Unul dintre sectanţii ăştia încerca să mi-o împingă.

Anonymous said...

Mai tineti minte acel desen animate cu Isus si cu acel robot? A fost prin anii 1992-1993. 100% indoctrinare.

Anonymous said...

Pai ala era Super Book (Cartea Cartilor). La momentul ala nu mi s-a parut asa sinistru, era chiar amuzant. Commicsurile astea nu sunt amuzante deloc, sunt la fel ca alea din revistele ceausiste in care protagonistii trag mereu invataminte valoroase (religioase aici).

adi said...

Egmont le aducea in RO, erau niste reviste subtirele de benzi. si mai gaseam uneori prin LaFourmi unele putin mai mici si mult mai groase (peste 100 de pagini) dar erau in franceza si nu intelegeam nimic.

Ma indigna ca niciodata gasca lui Donald nu se intalnea cu gasca lui Mickey, fiecare avea lumea lui dar m-am obisnuit repede si am strans teancuri intregi de reviste. ce vremuri, cred ca ma duc sa-mi iau si acum una. :))

Post a Comment

** Win a Prize! **

Cum castigi si tu o stergere?

E usor! Trebuie doar sa postezi spam, romane, texte copiate sau atacuri la persoana.
Mult succes! :P