Pribegii printre cadavre

Sep 3, 2009

Daca aveti bani pentru numai o singura expozitie anul acesta, trebuie sa mergeti neaparat la Body Worlds/ Körperwelten a lui Gunther von Hagens, unde sunt prezentate corpuri plastinate umane si animale. Acum ceva vreme am auzit la stiti de "controversata" expozitie si am avut ocazia s-o vizitez cand am fost la Berlin.

Sunt foarte constienta ca suna sinistru, revoltator, ciudat... asa suna cand povestesti cuiva, in scris, asa pare din poze, asa ti se impune si din turul virtual de pe DVD (si-au ales desteptii o muzica de fundal de casa de groaza).

In realitate, cand am fost la Körperwelten in Berlin, era totul foarte... medical si informativ. Si incredibil de interesant!

Accentul acestei expozitii (exista diferite teme la diferite expozitii Körperwelten) era pe viata umana, de la cateva celule la batranete. In afara plastinatelor intregi, se putea compara organe sanatoase cu unele cu diferite boli sau tumori. Pe placutele informative se gaseau sfaturi bune pentru o viata mai lunga si mai sanatoasa.

Oamenii plastinati erau toti voluntari, care, din cate am inteles, puteau sa-si aleaga pana si poiztia in care sa fie imortalizati. Nu surprinzator s-au gasit unii, care au ales sa fie expusi facand sex. In afara acestei parti, unde intrau numai vizitatori peste 18 ani, oamenii erau in pozitii de sportiv si puteai admira muschii, nervii, vasele sanguine si intreaga frumusete a corpului uman. Forma vaselor de sange m-a impresionat in mod special... asa ceva filigranat si frumos nu am mai vazut!

Cand am citit in presa, mai demult, ca von Hagens considera asa ceva arta, nu am fost de acord. Acum, dupa ce am vazut expozitia, mi-am schimbat parerea. Corpul uman este o opera de arta si se vede ca voluntarii au fost tratati cu respect.

Merita toti banii si nu pot decat sa recomand aceasta expozitie.




P.S.: Am primit flyer de la Scientology. Trebuia sa ma astept la asa ceva.

edit: Prin blogosfera au mai scris despre Körperwelten si Messa si defbest. Check it out.

edit 2: Oamenii plastinati de la expozitie la expozitie si daca vreti sa vedeti ce era expus la Berlin de data asta, o puteti face aici. Ce nu am vazut a fost femeia cu bebelusul in burta si cei doi care si-o trag ca in poze (erau alti doi, in alta pozitie si haine mai kinky).

13 comments:

Teh Cezar said...

Yep, am auzit de ei acum vreun an pe Discovery, si drept vorbind, ma tenteaza sa fac asta cu corpul meu dupa moarte. Asa nu poate nimeni sa faca vreun ritual :) si e cel mai stiintific lucru pe care-l pot face, daca tot sunt mort.

happyateista said...

Eu sunt destul de convinsa ca vreau sa fac asta. Nu neaparat sa fiu expusa, dar sa se pastreze corpul meu pentru medicina/ stiinta/ educatie stiintifica. Mi se pare foarte folositor, apuc sa ajut pe cineva dupa moarte.

La Korperwelten au aratat si formularul prin care poti sa-ti donezi corpul (te intreaba de motive, daca esti constient in detaliu de ce inseamna, multe discutii etc).

Sep 3, 2009, 5:32:00 PM  

Messa said...

Ah!!! Ai fost la Berlin! Ai vazut Korperwelten!!! Vreau si euuuu!!!

happyateista said...

Din pacate s-a terminat pe 30 august. :(

Mai este momentan la Augsburg(dar cu alta tematica, inima) si vor mai fi la Koln(tot cu inima) si Zurich(asta care era si la Berlin).
Daca vrei iti pot da DVD-ul cu turul virtual.

Sep 3, 2009, 9:46:00 PM  

Anonymous said...

foarte misto expozitia, intr-adevar. ai cautat si tu inainte de post sa vezi ce s-a mai scris pe subiect?:)) eu asa am ajuns la messa

Messa said...

"Daca vrei iti pot da DVD-ul cu turul virtual." - DAAAAA!!! Chiar te rog!

Anonymous said...

@messa am zis ca scriu si am scris. poze nu am avut voe sa fac, pe net sa gasesc destule, si in plus nu ai voie sa preiei fara acordul lor pe blog. asa ca am lasat fara.

happyateista said...

@messa: scuze pt raspunsul intarziat. Am fost la mare. Scrie-mi un mail sa vedem cum facem cu dvd-ul(n-am gasit o adresa de contact pe siteul tau... Poate nu am cautat destul...)

Sep 10, 2009, 10:54:00 AM  

silviu sh said...

Corpul uman o opera da arta? Hmmm... Si de Artist nu zici nimic? Esti isteata, intelegi tu.

happyateista said...

A face un argument pentru creationism dintr-o chestiune semantica e cam patetic. Intelegi tu.

Sep 11, 2009, 11:17:00 PM  

happyateista said...

Vad ca n-ai inteles. Esti pe un blog ateist si intrebi o atee daca ea crede intr-un creator al universului. Evident ca nu. Daca tu crezi, sa fii fericit. Daca in continuare pretinzi ca sintagma "opera de artist" este o dovada a existentei unui creator, esti cam... nu stiu. Mi-e cam mila de tine.

Este asemenea argumentului ridicol - chiar nu stiu cine-l mai foloseste - ca "History" ar fi sexist fiindca se compune din "his" si "story".

Sep 14, 2009, 11:21:00 PM  

Post a Comment

** Win a Prize! **

Cum castigi si tu o stergere?

E usor! Trebuie doar sa postezi spam, romane, texte copiate sau atacuri la persoana.
Mult succes! :P