Generatia asta nu prea crede

Jun 5, 2010

O chestie care-mi dă speranță a ieșit la iveală în discuția cu ultimul meu misionar: l-am întrebat cam ce răspunde lumea când este întrebată ”Crezi in Dumnezeu?” Era totuși de 3 săptămâni în București și mai venise în România.

Ce-i drept, ei întreabau doar tinerii şi studenții, în nici un caz toată România (mai ales zonele rurale) însa se pare că răspunsul a fost în principal ”Nu stiu, nu prea. Mai vedem.”

Bine, că nu înghit din prima ce spune biserica, dar soluția la această întrebare e foarte simpla: Nu știi? Ești agnostic. Nu crezi, dar nici nu știi? Ești ateu agnostic. Crezi ca nu există? Tot ateu și aia, dar altă nuanță.

Totuși ei nu au un termen pe care să-l atribuie acestei păreri și de aceea își fac griji ca trebuie sa aleagă vreo extremă. Din cauza acestei lipse de informații cred că religiile pot să-i manipuleze pe acești oameni.

Thoughts?

15 comments:

0Z said...

Practic aceasta generatie e prea inculta sa cunoasca vocabularul schepticilor. In Romania cred ca e o chestiune care tine de institutii. O gramada de institutii vor sa afle "ce religie ai", si implicit forteaza atitudinea ca e normal... sa ai o religie.

Pot sa-ti sugerez si un termen pentru aceasta generatie: "apatei" (varianta scurta si draguta) sau atei apatici. Desi nu poti sa ii invinuiesti 100%.

Aceasta atitudine este prezenta in Romania ca smogul din marile orase. Lumea se naste in ea si nu stie ca exista si alta varianta, una mai clara. Mai pe scurt, inca nu exista moda necredintei, cum a existat deja in Franta, Germania, Anglia, SUA, si atunci oamenii nu o poarta.

Avem oportunitatea recensamantului sa informam oamenii despre optiunea de a se declara atei, dar cam atat.

Mai lipsesc si vedetele care se declara atee. Acesti apatei nu au exemple de oameni care au zis clar si raspicat "nu cred in zeul tau si in nici un alt zeu, sunt ateu", in schimb exista o multime de vedete care multumesc unui zeu in orice discurs si interviu. Ca sa nu mai vorbesc de politicienii care sa tem sa se declare atei de frica sa nu fie asociati direct cu socialismul de stat din epoca pre-1989 (cu "comunistii", spus eronat).

Popularizarea vocabularului si ideilor atee costa bani daca trebuie facuta mai intens, asa ca cineva trebuie sa investeasca si sa sacrifice; nu e destul doar pe web (desi e un inceput bun). Trebuie postere, fluturasi, pliante, graffiti, comentantori la radio si tv, articole in presa, case de discuri... etc. Avem Asociatia Umanista Romana, dar e doar una, opereaza mai ales in zone urbane si e slab finantata.

happyateista said...

re popularizare

Nu e neaparat nevoie de bani, fiindca nu e nevoie de o campanie media traditionala. De cand cu social media si viral marketing avem mai multe optiuni pe un buget mai mic. Este doar nevoie de o comunitate motivata.

Se incepe de pe net si actiunile vor incepe sa curga offline. Ca un exemplu iti dau campania Anonymous vs Scientology 2008-2010. Anonymous fiind in fond orice internaut care vrea sa participe, lumea s-a organizat in celule anonime, a profitat de o democratie a ideilor si de un pool de creativitate. Au facut chestii inovative, tampite, inteligente, 90% legale, socante si amuzante de pici de ras, atragand in atentia mediei abuzurile acestei "religii". Pe banii fiecarui individ in parte.

Problema cu ateii e si ca nu prea exista o comunitate. Dar de aceea am si eu blog. :)

Jun 5, 2010, 11:58:00 PM  

Anonymous said...

@zdragomir: asa e cu institutiile de care zici. facand parte dintr-o astfel de institutie si fortat de legile tarii noastre seculare sa aflu printre altele si religia omului, o singura persoana am intilnit care sa se declare fara religie. din foarte multe, din pacate.

Si nu e vorba doar de declararea apatic-indiferenta a persoanei ca apartinind unei religii, pur si simplu li se citeste mindria pe fata cand se declara credinciosi.
ceea ce ma face totusi sa ma indoiesc de titlul postului. tot din pacate.

Anonymous said...

Hei, bun venit inapoi!

1. Astia care raspund cu nu stiu sunt targetul nostru daca ne intereseaza sa-i educam. Dar probabil ca sunt credinciosi de genul celor care nu pun prea multe intrebari pana nu ajung la batranete cand o sa devina fanatici.

Sau i-a deranjat intrebarea si n-au vrut sa discute.

2. Ignora-l pe Adi, e un semicefal.

Adi said...

Tu ai pus retoric intrebarea la sfarsit "Thoughts?"... pentru ca nu erau exprimate niciun fel de ganduri in articol:)

Anonymous said...

@Adi
Constat ca eticheta pusa de "Charles Darwin" ti se potriveste de minune. Daca te-ai fi gandit putin, ai fi vazut ca acel "Thoughts?" este un indemn catre cititori sa isi expuna opiniile si GANDURILE in comentarii (cam ce ai facut si tu, numai ca sa aiba o oarecare ratiune - nu ca tu ai avea vreouna)...

Adi said...

A...eu sunt fanatic de devreme, nu am rabdare pana imbatranesc:)
Eu mi-am expus gandurile mele de valoare mult mai mare decat cele din articol!

Adi said...

Dupa logica ta aparent existenta, ar trebui ca daca cineva vrea sa lucreze pt Microsoft, atunci cu siguranta ca acela este nebun!

0Z said...

Adi, exista cabinete de specialitate pentru tine. Du-te. Poti gasi ajutor.

tizul said...

Titlul, dupa parerea mea, ar trebui sa fie "Generatia asta nu prea crede IN DUMNEZEU", fiindca, din totdeauna, pe tot globu’ exista acelasi procent de nascuti-slugi, care simt nevoia unui tatuc care sa le traseze directia si scopul in viata- ca este el- Dumnezeu, America, regele-ban, consumismu', viata-virtuala, etc, oricarei perioade te-ai raporta- evul-mediu sau secolul XXI...

Adi said...

Deci...am dovada! Detin dovada ca ateistii nu sunt oameni, ci animale!
Iata: One who is not connected with the Supreme can have neither transcendental intelligence nor a steady mind, without which there is no possibility of peace. And how can there be any happiness without peace? Bhagavad-gītā 2:66

Monica said...

Din punctul meu de vedere, mulți se feresc de etichetări, consideră că dacă se declară atei vor fi considerați sataniști mai știu eu ce altă tâmpenie. Oricât de incredibil ar părea, nu mulți români știu ce înseamnă ateismul, dar încă și mai mulți sunt cei care nu și-au dat seama niciodată că poți să nu fii religios.
Când ești îndoctrinat toată viața, e greu să-ți dai seama că există viață și în lipsa unei credințe. Trebuie să citești, să te informezi, tocmai de-asta mulți aleg varianta ușoară: să nu le pese.

Post a Comment

** Win a Prize! **

Cum castigi si tu o stergere?

E usor! Trebuie doar sa postezi spam, romane, texte copiate sau atacuri la persoana.
Mult succes! :P